Gebelik

Adet Gecikmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır?

Kadınlar farklı nedenlerden kaynaklı adet gecikmesi yaşayabiliyor. Yılda iki kez adet gecikmesi normal karşılanırken, iki ya da üç ay üst üste devam etmesi doktora gitme nedeni olmalıdır. Adet gecikmesinin nedenleri;

  • Hormonal faktörler,
  • Üreme organı ile hastalıklar,
  • Stres,
  • Hava değişimi,
  • Aşırı kilo alma ya da verme,
  • Ağır egzersiz yapılması olarak sayılabilir.

Kadınlarda adet gecikmesinin en sık görülme nedeni; yumurtanın çatlamamasıdır. Siklüs yumurta yılda bir kez çatlamaz ve bundan kaynaklı kadınlarda birkaç günlük adet gecikmesine neden olabilir. Bunun dışında adet gecikmelerinde en önemli sebep; hamileliktir.

Adet gecikmeleri iki ya da üç kez üst üste olursa, vücuda verdiği zarar dışında psikolojik olarak da olumsuz etkilere neden olabilir. Çok fazla sinirlilik ya da tam tersi aşırı duygusallık olarak duygu değişimleri, aşırı yeme isteği özellikle tatlı olan besinleri karşı yoğun yeme isteği, vücut ısısında artış gibi değişiklikler nedeniyle kadının yaşantısını olumsuz etkilemektedir.

Adet Gecikmelerinde Tanı Önemlidir

Hormonal dengesizlikler, kadın için önemli sıkıntılara neden olabilir ki bunlardan bir tanesi de adet gecikmeleridir. Hormonal bozuklukların sebep olduğu en yaygın adet gecikme nedeni; polikistik over sendromu olup, bunun dışında tiroid bezinde oluşan fonksiyon bozuklukları ve süt hormonu prolaktinde meydana gelen salgı bozukluklarıdır. Adet gecikmeleri uzun süreli olursa jinekolojik muayene olunarak, adet gecikmesinde neden olan etkenin giderilmesine yönelik uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Adet Gecikmelerinde Gerekli Tedavi Yöntemleri

Adet düzensizliği ile ilgili sorunların nedenine bağlı olarak,  en yaygın tedavi yöntemleri;

  • Acil ve düzenli bir biçimde kilo vermedir.
  • Progestoren hormonu takviyesi yapılmalıdır
  • Doğum kontrol hapı kullanılmalıdır.

Tedavi edilmeyen adet gecikmeleri, rahim içinde bulunan endometrium tabakası kalınlaşır. Bu da rahim kanserine neden olur. Ayrıca adet gecikmeleri, hamileliği geciktiren bir durumdur. Bu nedenle muayene sonucunda doğru tedavi sayesinde adet gecikmesi engellenmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu