Anne-Çocuk

Dikkat Dağınıklığını Önlemenin Yolları

Dikkat dağınıklığı ile dikkat eksikliği birbiri ile karıştırılan 2 farklı konudur. Dikkat dağınıklığı herhangi bir işi yaparken dikkatini toparlayıp o işe tam olarak konsantre olamama durumudur. Dikkat eksikliği ise genellikle belirtileri çocukluk zamanlarında görülmeye başlanılan bir davranış bozukluğudur.

Genellikle hiperaktivite ile birlikte görülen bir semptomdur. Dikkat eksikliği zamana ve duruma bağlı olmaksızın yaşamın her alanında görülen bir durum iken dikkat dağınıklığı duruma ve zaman bağlı olarak ortay çıkan bir durumdur. Örneğin fiziksel olarak uygun bir ortamda mutlu olarak kendine hisseden bir kişide dikkat dağınıklığı gözlenmezken ruhsal ve fiziksel olarak kötü koşullarda bu semptomlar görülmeye başlanabilir. Bu iki kavaram arasındaki farklara bu kadar çok değinmiş olmamızın sebebi bu iki durum için birbirinden farklı tedavi yöntemlerinin uygulanıyor oluşu gelmektedir.

Dikkat Dağınıklığının Önlenmesi

Dikkat dağınıklığının ne olduğunu ortaya koyduğumuza göre tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında açıklama yapabiliriz. Dikkat dağınıklığı özellikle her konuda olmayabilir. Diğer konularda bu sıkıntıyı çekmeyen kişiler belli alanlarda bu duruma sahip olabilir. Örneğin diğer derslerde herhangi bir sıkıntı yaşamayan bir öğrenci yalnızca matematik dersinde sıkıntı yaşıyor olabilir. Çoğu zaman dikkate değer olmayan dış etkilere karşı aşırı duyarlı olmada bu semptomlar arasında görülür. Örneğin ders çalışırken dışarıdan gelen seslerden dolayı sesin geldiği noktaya odaklanmaktan dolayı verimsiz çalışma bu durumun belirtilerindendir. Sınavlarda yapılan basit hatalar ve benzer durularda dikkat dağınıklığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Dikkat dağınıklığını önlemenin yollarına gelecek olursak bunu birkaç ana başlıkta açıklayabiliriz. Bu başlıkların başında motivasyon gelir dikkat dağınıklığı yaşadıkları alanda motive olan insanlar bu zorluklarının üstünden gelmekte daha başarılıdır. Bir diğer başlık sağlıktır. Düzenli uyku düzenli beslenme ve spor yapmak bu sorunlarla mücadelede oldukça etkilidir. Bu eylemelerin yetersiz kalması durumunda psikolog rehberliğinde terapi gibi süreçlere dahil olmak sizlere bu süreçte yardımcı olacaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu