Gebelik

Gebelikte Vitamin Kullanımının Önemi Nedir?

Gebelikte Vitamin Kullanımının Önemi Nedir? Bazı gebeler hamileliklerini yoğun bir hazırlık dönemi sonrası planlarlar ve bu sırada gerekli folik asidi, demiri, çinkoyu, magnezyumu ve diğer vitaminleri vücutlarına bolca alırlar. Bundan dolayı bazı kadınlar hamileliği hazırlıklı olurlar.

Gebelikte Vitamin Kullanımının Önemi Nedir? Bazı kadınlar ise hamileliklerine hazırlık yakalanıp hiçbir vitamin deposu tam dolu değilken böyle bir durumda hamile kalırlar. Bu gibi durumlarda kadın doğum doktorları hanımlara hemen bir vitamin yazar ve bazı kullanılması gereken hapları yazar. Bu kullanılması gerekenler şeyler aşağıda belirtildiği gibi önemli şeylerin yapı taşı olurlar. Gebelikte vitamin kullanımı çok önemlidir.

C Vitamini

C vitamini, bağırsaklarda demir emilimi, hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı vücudun bağışıklık savunmasını güçlendirmek ve metabolizmamızdaki birçok biyokimyasal süreç için gereklidir. Hamilelik sırasında metabolizmadaki artış nedeniyle C vitamini ihtiyacı artar; Ancak düzenli yemek yiyen hamilelerin hap şeklinde C vitamini alması önerilmez. C vitamini bilinen en basit meyvelerde yer almaktadır. Örneğin; portakal, biber, limon, domates, çilek, brokoli, greyfurt ve lahana gibi birçok taze meyve ve sebzede bulunur. Vücutta c vitamini depolanmadığı için günlük belirli bir miktarda hamileler tarafından alınması gerekir. C vitamininin çoğu, uzun süre saklanan ve pişirilen gıdalarda kaybolur. Taze yiyecekler yemeli ve temiz çiğ veya az pişmiş sebzeler yemelisiniz. Ayrıca bekleme süreleri uzun olan hamilelere, doğal olmayan gıdalar, konserve gıdalar ve benzerleri önerilmemektedir.

Folik Asit

Çocuğun merkezi sinir sisteminin gelişimi için özellikle hamileliğin ilk haftasından itibaren “B9 vitamini”, folik asit almak önemlidir. Vücutta depolanmadığından ve hamilelikte normalden daha fazla ihtiyaç duyulduğundan günlük olarak alınması gerekir. Taze sebzeler bir folik asit kaynağıdır, ancak uzun süre pişirilen ve uzun süre saklanan gıdaların miktarını azaltır. Genellikle ıspanak, yer fıstığı, fındık, brokoli ve tam tahıllı ekmekte bulunur. Folik asidin yiyeceklerle mi, ilaçlarla mı yoksa takviye edilmiş yiyeceklerle mi alınması gerektiği bilinmiyor. Folik asit eksikliği teşhisi konan veya nöral tüp defekti olan bir çocuk doğuran kadınlar, hamile kalmayı planlamadan en az 3 ay önce folik asit almaya başlamalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu