Eğitim & Kurs

Eğitim İhtiyaç Analizi Nasıl Yapılır, Önemi Nedir?

Eğitim İhtiyaç Analizi Nasıl Yapılır, Önemi Nedir? Eğitim süreci başlamadan önce bazı ihtiyaçlar görülmelidir. Eğitim başladıktan sonra bu ihtiyaçların giderilmeye çalışılması, insanı çileden çıkarabiliyor.

Eğitim İhtiyaç Analizi Nasıl Yapılır, Önemi Nedir? Kimi hazırlıklarını tamamlayıp okulun başlamasını bekler, kimisi de her şeyi ertelemektedir. Bu erteleyiş çok sorun olmayabilir fakat bazen bir dersten kalmaya da sebep olabilir.

Eğitim İhtiyaçlarını Neler Etkiler

Eğitim üzerine olan ihtiyaçlar tamamen girilecek olan eğitimin içeriğiyle ve eğitimde bize ders verecek olan eğitimcilerle alakalıdır. Üniversitelerde; “Radyo, Televizyon ve Sinema” okuyan bir öğrencinin ihtiyaçları “kamera, ışık, bilgisayar” gibi malzemeler olurken; “Psikoloji, Danışmanlık ve Rehberlik” okuyan bir öğrenci daha basit malzemelere ihtiyaç duyabilir. Bölümün doğrudan istediği belli gereksinimlerle birlikte eğitim görevlilerinin de istekleri doğrultusunda bazı materyallere ihtiyacınız olabilir.

Eğitim İhtiyacı Analizi Nasıl Yapılır

Eğitim ihtiyaçlarınızı belirlemeden önce gireceğiniz eğitimi araştırmanız gerekir. Ufak bir araştırmayla hem daha sağlıklı kararlar verebilir hem de eğitimin gereksinimlerini ortaya çıkarabilirsiniz. Bütün bu ihtiyaçları eğitim süreci başlamadan önce bir araya toplamanız size büyük bir artı katacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken bir husus var: Araştırmanızdan emin olmadan ihtiyaçlarınızı gidermeyin. Çünkü eğitim dönemi başladığında yanlış ya da gereksiz bir malzeme aldığınız ortaya çıkabilir. Bu da gereksiz bir masraf demektir. Bu yüzden kafanızda bir soru işareti varsa eğitimin başlamasını bekleyin ve eğitim alacağınız kurumdan, dersinize girecek olan eğitimciden bilgi alın. “Radyo, Televizyon ve Sinema” bölümünden örnek verirsek; öğrencinin eğitim ihtiyacı olarak aldığı bilgisayar, öğretmenin istediği programı çalıştırmıyor olabilir, ya da erkenden alınan kamera bölüm için yeterli düzeyde olmayabilir.

Eğitim İhtiyacı Analizinin Önemi

Bir eğitime her şeyiyle hazır başlamak hem zaman kazandırır hem de motive edici bir etkendir. Araştırmadan girilen eğitimlerde altından kalkılamayacak maliyetlerde bir gereksinim çıkabilir ve çoktan giriştiğiniz bu eğitim verimsiz bir hal alabilir. İhtiyaçları eğitim başladıktan sonra toplamaya kalkışmak, fark edilmese de büyük bir zaman ve motivasyon kaybıdır.

Elbette bütün ihtiyaçlarınızı eğitim başlamadan toplayamazsınız. Eğitim görevlilerinin istekleri doğrultusunda yeni ihtiyaçlar ortaya çıkabilir. Siz kendiniz için iyi olacağını düşündüğünüz bir malzemeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Süreçte doğacak olan bu ihtiyaçları baştan kestirmek mümkün değil.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu